Kohteet Lohjan keskustan lähistöllä

Mukavia päiväreittejä löydät aivan kaupungin keskustan lähistöltäkin, jolloin voit palata lähtöpisteeseesi. HUOM! Liessaaren laavulle rantautuminen on kalustollamme kielletty, koska ranta on vanhaa kivilouhosta.

Sopivin lähtöpaikka on suojainen Hiidensalmen kalustopisteemme, josta voit suunnata joko Väänteenjoelle Kisakallion ja Vihdin suuntaan tai Lohjanjärven puolelle.

Mikäli haluat etukäteen tutustua Lohjanjärven mahdollisuuksiin, mutta käytössäsi ei vielä ole karttaa. voit tutustua karttaan vasemmassa palkissa sijaitsevan linkin kautta. Karttoja on kaksi: toisessa on Lohjanjärvi ja toisessa reitti Hiidenvedelle Vihdin kirkonkylään asti.

Matkoja voit mitata Kansalaisen karttapaikalla osoitteessa www.karttapaikka.fi tai Google -kartalla osoitteessa www.maps.google.fi. Google -kartalla mittaamista varten voit rekisteröidä oman Google -tilin, jonka avulla voit myös tallentaa tekemiäsi reittejä.

Immoo

Noin 2 km matkan päässä Hiidensalmen kalustopisteeltämme Lohjanjärvelle päin sijaitsee pikkusaari nimeltä Immoo. Saari on luonnonsuojelualuetta, joten rantautuminen sinne on kielletty. Tarkkailukin on syytä suorittaa loitommalta, koska saarta on jo vuosikausia hallinnut kalasääksiperhe. Kuvassa kalasääksen pesä näkyy saaren keskivaiheilla männyn latvassa. Itse lintukin istui kuvaushetkellä  pesäpuun vasemmalla puolella olevan puun latvassa, mutta kuvasta sitä ei havaitse.

Hevossaaren laavu


Immoosta Hevossaaren eteläpuolta melottaessa löydät Hevossaaren rannalta lepopaikaksi sopivan laavurakennelman. Varustuksena myös pöytä ja penkit. Äkkisilmäykseltä ranta näyttää melojalle hieman kivikkoiselta, mutta vasemmalla löytyy rantautumiskelpoistakin rantaa.

Laavulta Ollisaareen päin siirryttäessä on vanhoja mökkipaikkoja, joista mökit on purettu - sieltä löytyy useampikin rantautumiskelpoinen kohde.

Ollisaari on myös yksi mahdollinen rantautumiskohde. Aiemmin saaressa sijaitsevaa tupaa ja saunaa myös vuokrattiin, mutta tällä hetkellä vuokraustoimintaa ei ole.

Ulpukat Ämmänperseen salmessa

Reitti kannattaa jatkaa Hevossaaren ja Ollisaaren välisen Ämmänperseen salmen läpi ja edelleen Muutettavansaaren ja Muutettavanniemen välisestä salmesta - alkukesästä Muutettavasta pääsee vielä läpi vaivattomasti, mutta kuivina kesinä voit joutua heinä-elokuussa nousemaan kanootista ja vetämään sen hiekkasärkän yli. Kannas on hyvin kapea ja hiekka hienoa joten ongelmia ei ole.
Matkaa Immoosta Ämmänperseen salmen suulle kertyy n. 1,2 km ja siitä Muutettavaan n. 0,7 km.

Ämmänperseen salmessa voit ihailla ulpukoita ja lentoharjoituksiaan pitäviä sorsapoikueita. Muutama lummekin saattaa täälläkin ilahduttaa joinain kesinä matkaasi - enemmän lumpeita löytyykin sitten muissa osissa järveä.

Muutettavan salmi


Tässä kunnossa Muutettavansaaren ja Muutettavanniemen välinen salmi on yleensä heinäkuun alussa - matalaa on kuten näkyy, mutta käsillä pohjasta kajakkia ylöspäin nostamalla voi vielä päästä läpi vaivattomasti kajakissa istuen.
Muutettavan jälkeen voit suunnata länsi-luoteeseen n 0,5 km tutustumaan Kaurassaaren laavuun. Laavun lisäksi myös sieltä löydät pöydän ja penkit.

Kaurassaaren etelärannalla löytyy muitakin rantautumiseen sopivia paikkoja.

Paloniemen uimaranta


Kaurassaaresta matka jatkuu suojaisaa reittiä Paloniemen uimarannalle (n. 0,7 km), jossa helteisenä päivänä voit käydä virkistäytymässä. Rantautua kannattaa vanhan venevajan tuntumaan - varsinaiselle uimaranta-alueelle ei saa rantautua. Täältä Mustasaaren pohjoispuolitse Partioniemen uimarannalle kertyy matkaa n. 1,3 km reittivalinnasta riippuen. Takaisinpäin voit tulla vaikka samaa reittiä saarten suojassa.

Kahviloita/ravintoloita Lohjanjärven rannoilla:

Jos melontaretkellä nälkä yllättää löytyy Lohjanjärven rannoilta myös kesäkahviloita ja ravintoloita.

Keskustan uimarannalla Aurlahdessa on Aurlahti Rantacafe, josta löydät sekä makeita että suolaisia herkkuja ja myöskin ruoka-annoksia. facebook.com/aurlahtirantakafe

Aurlahdella löytyy myös jäätelökiekoski ja pakettiautosta tuunattu kahvila-auto 'PullaPuisto'. Facebook -sivu Lähellä on myös automaattikioski 'Aurlahti shop', jossa voi täydentää muonatarpeitakin (ei tuoreita elintarvikkeita).

Aurlahden huoltorakennuksen ulkoseinässä löytyy myös vesipiste.

Haikarista löytyy idyllisessä vanhassa puurakennuksessa toimiva kesäkahvila 'Villa Haikari'. villahaikari.fi/

Virkkalaan päin melottaessa Vohloisissa löytyy Lakeside Cafe, jonka hienolle hiekkarannalle on hyvä rantautua. lakesidecafe.fi/

Ja Virkkalan tuntumassa löytyy järvellä sijaitseva Lauttaravintola Kaljaasi, joka todella on tutustumisen arvoinen. kaljaasi.fi/

Lohjansaaren pohjoispuolella on kaksikin tutustumisen arvoista paikkaa:

  • Martinpihalla on kesäaikaan kahvilaravintola 'VENTA LA RIIHI'. Pihapiirissä löytyy myös erilaisia myymälöitä, joista voi tehdä löytöjä ... koruja, tynnyrituotteita, käyttökeramiikka jne... martinpiha.fi
  • Alitalon viinitila Ciderberg tarjoaa viini- ja siiderituotteita. Tilalla on myös kahvila. ciderberg.fi/